Kávékülönlegességek, amiket magad is elkészíthetsz

A kávéról elég megosztóak a vélemények tudományos megközelítésben, ennek ellenére mégis sokan vagyunk, akik rendszeresen fogyasztjuk. A kávékultúra kialakulásával egyre inkább megjelentek a kávézókban a különlegességek, mint a capuccino, a latte macchiato, és egyéb változataik. Nézzük, hogyan dobhatod fel a kávézási szokásaidat néhány egyszerű, de nagyszerű trükkel.

A kávé egyik legismertebb összetevője a koffein, amely ugyan alacsonyabb jelenlétben, de a fekete teában is megtalálható. A koffein serkenti az agy vérellátását, ezáltan frissebbé tesz, és növeli az agyi működés fokát. Ez az oka, hogy miért esik annyira jól a kávé reggel, hiszen az ébredési folyamatot jelentősen meggyorsítja. Viszlát kómás reggelek!

Nem csak az éberségen, hanem néhány létfontosságú szerv működésén is segít a koffein. Többek között hozzájárul az egészséges szívműködéshez, illetve a vese kiválasztó funkcióit is serkenti, felpörgeti az anyagcserédet. Emellett a kávézás folyamata tudományosan bizonyítottan csökkenti egyes daganatok kialakulásának a kockázatát is, így akár megelőző funkcióval is bírhat a fogyasztása.

Na de nézzük, hogyan dobhatod fel a kávézás élményét még jobban

A klasszikus jegeskávét magad is elkészítheted otthon, ha van némi jégkockád a fagyasztóban. A legfinomabb, ha némi tejjel kevered a kávédat – lehetőleg hideggel, így a jégkockák gyors olvadását is megelőzheted. Ha igazi ínyenc vagy, nyomj a tetejére tejszínhabot.

Ha klasszikus espresso párti vagy, esetleg a hosszú kávét fogyasztod szívesen, megbolondíthatod, ha a cukor helyett vaníliás, vagy karamelles cukorral ízesíted azt. Tudtad, hogy a barna cukor pörkölése során a karamellizáció hatására intenzív, füstös karamellás íze lesz a cukornak? Próbáld ki, hogy ezt teszed a kávédba.

Ha gyors kávéra vágysz, és meleg is van, akkor bevetheted a jégkockás trükköt – ezúttal azonban kávéból készítsd azt. Főzz le egy nagy adag kávét, ízesítsd, amivel a leginkább szereted, majd töltsd jégkockakészítőbe, és várd meg, míg lehűl. Ha gyors élményre vágysz, dobj néhány kockát egy pohár tejbe, és máris kész a házi jegeskávéd, amelyet pár perc múlva már fogyaszthatsz is.

Kávés shake-t is készíthetsz, ha van otthon egy mezei turmixgéped. Adj hozzá egy csészényi kávét, egy fél deci tejet és néhány jégkockát, majd turmixold le az egészet. A turmixhoz vastag szívószál dukál, használd ezt. Ne feledd, ha cukorral fogyasztod, akkor ezt még a forró kávéban oldd fel, hiszen a hideg italban a cukor nehezen oldódik, így az íze nem lesz a megfelelő.

A banán szuper választás a kávé mellé – vagy akár bele. Ha az előző turmixos változatot készíted, a gépbe dobj bele néhány karika banánt is – a gyümölcspéptől sokkal krémesebb lesz a kávéd, és szuper íze lesz.

A klasszikus jegeskávé egy másik változatát is elkészítheted, ha a csésze kávédba egy adag karamell, csokoládé, vagy vaníliafagyit dobsz.

A kávé mellé a csokoládé is dukál. Csokoládéreszelékkel ízesítheted a kávédat, de a csokifagylalt, vagy néhány csepp aroma is tökéletes választás. Az aromás módszert szinte bármely ízben választhatod, használhatsz rum, vagy vaníliaaromát is az ízesítéshez. Sőt, ha nem kell vezetned, 2 cl rummal is megpróbálkozhatsz.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »