Sajtos zöldségek – variálható

   Nemrégiben gondoltam, hogy hamarosan itt a bikiniszezon, és ideje lenne egy picit jobban odafigyelni az életmódomra. Nálam a fogyókúra nem az eszeveszett koplalásból és napi 4 óra intenzív mozgásból áll, hanem inkább abból, hogy megválogatom az ételeim mennyiségét, minőségét, és naponta szánok időt a testmozgásra. Sokszor a fogyókúráim során komoly gondot okozott, hogy hogyan tartsam magam formában, milyen ételeket készítsek, amik finomak, laktatóak, de alacsony a kalóriatartalmuk, sok rostot tartalmaznak és egészségesek is. Mégse ehetek egész nap natúr joghurtot zabkorpával, mert azért imádok enni, szeretem a finom falatokat. A fenti képlet alapján készítettem az alábbi fogást, amelyet egy előző munkahelyemen kóstoltam először – picit átvariáltam, de mennyei lett.

A hozzávalók:

Brokkoli és karfiol (bármilyen zöldséggel meg lehet próbálni, nekem ők voltak itthon most)

Olívaolaj

Sajtszósz (én Knorr-os rafinériát használtam, mert ez vízzel készül és alacsony a kalóriatartalma, de elkészítheted magad is tejszínnel)

Só, bors.

Sajtszeletek (én osztrák Bergkäse-t használtam, de finom parmezánnal, vagy chedarral is)

   A zöldségeket nagyon rózsákra szedtem, belepakoltam őket a tepsibe egymás mellé, hogy szorosan egymás mellett legyenek. Meglocsoltam őket egy egész kevés olívaolajjal, majd nyakonöntöttem őket a sajtszósszal. Fél kiló zöldséghez nagyjából 1/4 liter szószt készítettem. A tetejüket megsóztam, megborsoztam, majd sajtot reszeltem a rájuk. 30 perc alatt 190 fokon készre sütöttem.

Kép innen: http://1.bp.blogspot.com/_8wptTMU9AN8/SvwkYemVvRI/AAAAAAAADXc/ARRRd8D4wZ8/s1600/

   A brokkoli és a karfiol negatív kalóriás étel, ami azt jelenti, hogy a szervezetednek több energiára van szüksége a zöldségek lebontásához, mint amennyit maga a zöldség tartalmaz, ezért nagyon ajánlott diétázóknak. A karfiol és a brokkoli emellett rendkívül sok rostot tartalmaz, ami elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő és gyors működéséhez. Amellett, hogy ez az étel gyorsan elkészül, nagyon finom is, nem mellesleg variálható. Húsimádók apró kockára vágott szalonnával, vagy sonkával dobhatják fel. Aki nem kedveli a fenti zöldségeket, gyakorlatilag bármilyen zöldségeket kombinálhat: Répát, cukkinit, paprikát. Arra ügyeljetek, hogy minden zöldségnek másmennyi időre van szüksége a megpuhuláshoz, ezért ennek figyelembevételével válasszátok ki a sütési időt és a hőfokot. Jó étvágyat!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »