Az elmúlt években valamilyen oknál fogva egyre kevésbé kedvelem a húsos ízeket. Persze egy csirkemell, vagy egy finom selyemsonka a szendvicsemre bármikor jöhet, ám az a tapasztalatom, hogy önszántamból egyre ritkábban kívánom meg a húsalapú ételeket.
Pár hónappal ezelőtt, a munkahelyváltást megelőzően egy hotel konyháján dolgoztam, ahonnan bevallom, rendkívül sok praktikát, konyhai trükköt lestem el, valamint ihletet kaptam néhány egyszerű, ínycsiklandó étel elkészítésére. Ma ezek közül az egyik kedvencemet, a burgonya gratin receptjét osztom meg veletek.
A burgonya gratin tulajdonképpen francia étel – ezek a franciák tudhatnak valamit -, melynek a burgonya áll a központjában. Eredetileg köretként készítették, de manapság a vegetarianizmus fénykorában egytálételként is fogyasszák. Laktató, egyszerű étel, így kezdőknek is ajánlott.
Az elkészítéshez 1 kg krumplit megpucoltam, megmostam, majd egy uborkareszelővel nagyjából 2-3 mm-es karikákra vágtam. Egy magas falú tepsit kivajaztam, majd a burgonyaszeleteket a tepsi aljára rakosgattam egymás mellé, de úgy, hogy egy picit fedjék egymást (mint a cserepek a háztetőn). Ha elkészültem az első réteggel, a burgonyaszeleteket megsóztam, megborsoztam, majd ráterítettem még egy sor burgonyát, ezt is fűszereztem, majd így haladtam sorban amíg elértem az 5-6 cm magasságig. Ezután 2 dl tejet és 2 dl tejszínt kevertem össze, melybe némi szerecsendiót és 2 gerezd fokhagymát reszeltem. Összekevertem és az egészet ráöntöttem a burgonyákra. A tetejére gouda és trappista sajtot reszeltem, majd 170 fokos sütőben másfél óráig sütöttem. Kész.
A hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tej, 2 dl főzőtejszín, szerecsendió, fokhagyma, só, bors, sajt a tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: