Varázsdoboz

Az alufólia 10 praktikus felhasználási módja

Alufóliát ma már minden háztartásban találni – olcsón beszerezhető, és rendkívül sok felhasználási módja ismert. Ezúttal szeretnék továbbmenni azon, hogy letakarom vele a húst a sütőben, vagy szendvicset csomagolok bele. Jöjjön néhány trükk, ahol nem is gondolnád, hogy jól jöhet az alufólia.

Ha gyakran és sokat vasalsz, nyilván te is szembesültél már azzal, hogy a ruha nem mindig lesz néhány mozdulattal sima. Pláne, ha olyan anyagot kell vasalnod, amely kevésbé vasalható. Ilyenkor a dühöngés helyett próbáld ki, hogy a vasalódeszkára egy darab alufóliát fektetsz, és ezen vasalod ki a gyűrött ruhaneműket. Az alufólia visszaveri a hőt, így a vasalás során az anyag két oldalról kapja a meleget.

Kép innen: hasznostv.hu

Kép innen: hasznostv.hu

A hővisszaverő hatását akár télen is bevetheted, ha felhelyezed a falra a radiátor mögé. A radiátor egységesen bocsátja ki a hőt magából, így a fal felé áramló meleg sokszor “elveszik”. Ha alufóliát szerelsz a falra, visszaveri a hőt, így amellett, hogy melegebb lesz az otthonodban, a fűtésszámlán is spórolhatsz.

Ha a körömollód, vagy a metszőollód kicsorbult és már nehezen tudod használni, nem kell elvinned éleztetni, vagy újat vásárolni. Elég, ha párszor belenyírsz vele egy darab alufóliába – gyors, olcsó, és igazán hatékony megoldás.

Szereted a pudingot? És a puding tetején található megdermedt réteget? Sokan nem kedvelik a puding “fölét”, így undorral tolják félre – mindez elkerülhető, ha a kész pudingot a tálba, vagy formába öntés után rögtön letakarod egy darab alufóliával. Némileg így tovább tarthat, amíg a puding lehűl, de elkerülhető a tetején található réteg.

Ha a mosogatáshoz nincsen hagyományos dörzsölős szivacsod, vagy fémből készült dörzsid, akkor sem kell kétségbe esned. Ha van otthon alufóliád, egy darabból gyűrj galacsint, és használd ugyanúgy, mintha egy hagyományos szivaccsal mosogatnál. Az odaégett szennyeződések eltávolításában nagyon praktikus eszköz.

A sütő takarítása egyikőnknek sem a kedvence. Ha nem tetted meg a szükséges óvintézkedéseket, előfordulhat, hogy a sütőd odaégett zsírral és ételmaradékkal van tele – amit nem könnyű eltávolítani. Az előző módszerhez hasonlóan a fóliát itt is bevetheted – egy galacsinnal könnyedén eltávolíthatod a makacs szennyeződéseket. Előtte ne felejtsd el a sütődet befújni valamilyen tisztítószerrel. Ha ódzkodsz a zsíroldótól, szórd le szódabikarbónával a szennyeződéseket és facsarj rá egy citromot. 

Biztosan veled is előfordult már, hogy az előző nap készült kenyér, péksütemény, pogácsa vagy édesség másnapra kiszáradt, megkeményedett. Ez a folyamat a levegővel való érintkezés természetes velejárója, de lassíthatsz a folyamaton, ha alufóliával letakarva tárolod őket. A fogyaszthatóságát és a nedvességét így akár napokkal eltolhatod.

Ha van otthon ezüst ékszered, vagy akár a nagyszüleidtől örökölt ezüst étkészleted, evőeszközeid, vagy más csecsebecséid, akkor tudod, hogy az ezüstöt időközönként ápolni kell, hogy ne veszítsen a fényéből. Ha egy lavórba egy darab alufóliát helyezel, felengeded vízzel, majd ebbe áztatod pár órára az ezüstöt, csodaszép fényt kölcsönözhetsz neki. Az alufólia kémiai reakciót indít be, így ha az áztatás után szárazra törlöd a csecsebecséket, újra régi fényükben pompáznak majd.

Ha hobbifotós vagy, vagy fotósként rögtönözni szeretnél, alufóliából és egy kartonlapból akár derítővásznat is készíthetsz. Az alufólia szépen visszaveri a fényt – így akár lámpák fényének megsokszorozásához is használhatod.

A pirospaprika a magyar konyha egyik jellegzetessége. Ám ahhoz, hogy frissességét és ízét hosszútávon megtartsa, fontos, hogy sötétben tárold azt. Sajnos sokszor nincs lehetőségünk arra, hogy zárt ajtók mögött, elrejtve tároljuk a paprikát. Egy befőttesüveget bélelj ki alufóliával, majd ebben tárolt a fűszert, így bárhová is teszed, biztosan hosszútávon megőrzi a frissességét.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szabóné Julika says:

    Nagyon hasznos háztartási ötletek,amit használni is fogok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!