Sosem szerettem túlságosan a káposztát – ha tehettem, a töltött káposztából is kiválogattam, a káposztasalátát pedig bármilyen jól is volt elkészítve, lehetőség szerint kerültem. Egészen addig így ment ez, amíg nem raktak elém egy jó adag tejszínes savanyú káposztát – azóta ha tehetném, mindig azt enném. Nemrégiben megtanultam én is elkészíteni, próbáljátok ki.
A káposztának sokféle felhasználási módja ismert. Most mutatok egyet, ahogyan én nagyon szeretem.
A káposzta az egyik legjobb zsírégető, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott. Emellett nagyon magas a C-vitamin és a rosttartalma, tehát nagyon egészséges – beépíthető bármilyen táplálkozásba, és köretként, vagy főételként is remekül funkcionál.
Amire szükséged lesz:
400 gramm savanyú káposzta (én készen vásárolom, de ha szeretnéd, magad is savanyíthatod otthon)
250 g tejszín
só
bors
vaj, vagy olaj (vajjal szerintem finomabb, de ha nincs otthon, bármilyen zsiradék megfelel)
füstölt sonka
húsleves alaplé, vagy húsleveskocka
cukor
A felolvasztott zsiradékban megpirítom a kockára vágott füstölt sonkát, majd rászórok egy/másfél evőkanálnyi cukrot. Folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen oda. Rádobom a savanyú káposztát (ha túlságosan savanyúnak találom, előtte átöblítem vízzel – ez esetben óvatosan a cukorral). Pár percig pirítom, majd felöntöm húsleves alaplével, vagy vízzel, amibe húsleveskockát dobok. Sózom, borsozom, majd fedő alatt főzöm nagyjából 20-25 percig (ez általában attól függ, milyen “állagú” a savanyú káposztád). Időnként megkóstolom – amikor a káposzta megpuhult, akkor leszűröm. Egy másik lábosba dobom a készre párolt káposztát, majd felöntöm a tejszínnel. Nagyjából 5 percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve forralom, amíg magába szívja a tejszín nagy részét.
Köretként, de akár főételként is remek fogás. Jó étvágyat!

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: