Ugyan még csak augusztus közepén járunk, beköszöntött a rossz idő. Már néhány napja elkapott egyszer az “őszi érzés”, amit a hormonok és az időjárás játékának tudtam be, de valahogy nem akart csillapodni sehogy sem. Rájöttem, hogy valószínűleg tényleg (ha még csak időszakosan is) de beköszöntött az ősz.
Az ősz az egyik kedvenc évszakom. Kedvelem a tavaszt és a nyarat is, amikor kivirágzik a természet, csicseregnek a madarak és besüt az ablakon a nap, de számomra egyikben sincs semmi meghittség. A meghittséget nekem az ősz és a tél jelenti, és most lassan, de biztosan elkezdődik ez a csodálatos időszak. Ősszel szeretem az esőt, a szelet, mert tökéletes estéket lehet eltölteni a négy fal között néhány illatos gyertyával és egy bögre forró kakaóval kombinálva. Újra elő lehet venni a mézes-fahéjas-almás testápolókat, és a vaníliás öblítőket, lehet kuckózni egy teával és egy jó filmmel, el lehet kezdeni a családi beltéri tevékenységeket, lehet inspirálódni, alkotni. Nálam az ősz valahogy mindig előhozza a kreatív vénámat. Ezért ma arra gondoltam, hogy összeírom, mik azok a tevékenységek, amik számomra szorosan összekapcsolódnak a levélhullással és azokat is, amelyeket mindenképpen szeretnék idén ősszel megvalósítani.
♥ Minél több sütőtökös receptet kipróbálni – jöhetnek a klasszikus angol sütőtökös piték, a krémleves, meg az édes sült tök (mikróban is készíthető és nagyon finom, amikor a tök felső rétegén lévő cukor karamellizálódik).
♥ Házi kakaót készíteni az apukám receptje alapján – szuperfinom frissen, forró, csokis és ínycsiklandó. Nádcukorral vagy édesítővel is el lehet készíteni, ha diétázol, de ínyencek cukor nélkül is szívesen fogyasztják. Meg lehet spékelni néhány vanília-, vagy fahéjrúddal is, az igazán meghitt hangulatért.
♥ Illatos gyertyát gyújtani minden este, amikor csak lehet. Anno beszereztem egy mécsestartót, ami egy kis porcelán tűzhelyet ábrázol és a gyertya fölé egy pici kannába illóolajakat lehet csepegtetni némi vízzel hígítva. Ezzel az eszközzel akár naponta más illatot varázsolhatunk a lakásba, valamint a párolgás során a levegőt is párával dúsítja, ami a tüdőnknek és a közérzetnek is jót tesz.
♥ Ősszel a nyirkos és hideg idő miatt a frissen mosott ruhákat is jószerivel teregetjük beltéren, mert könnyebben és gyorsabban megszáradnak, nem áznak el az esőben és szerintem a frissen mosott ruhák illatához semmi nem hasonlítható. Itt is megemlítendő a levegő hatékony párásítása.
♥ Az egyik kedvenc szezonális termékem ősszel és télen is a gesztenye. Emlékszem, gyerekként mindenszentek napján a temető előtt árultak frissen sült szelídgesztenyét. Családi programmá vált a közös gyertyagyújtás a családi sírboltoknál és az utána családi körben eltöltött gesztenyézés. Amikor gyerek voltam, mindenki nekem pucolta a gesztenyét és bevallom, sokkal kényelmesebb is volt ez így. A gesztenye – legyen az sült, vagy főtt – egyik varázslata, hogy igencsak meg kell szenvedni a “feldolgozásért”. A pucolás legalább kétszer annyi időt vesz igénybe, mint az elfogyasztása.
♥ Ősszel rendkívül sok termés található a természetben, melyeknek széleskörű felhasználása ismert. Legalábbis nálam tutira, mert szeretem a lakásomat szezonális dekorációval beborítani. Ezek a termések rendkívül jól felhasználhatóak különféle kreatív projektekhez, és csupán a fantáziánk szabhat határt az alkotásnak. Gyerekként fogpiszkálóból és vadgesztenyéből készítettem különféle állatokat, és ezekkel raktam tele a szobám. Ma már azért jóval távolabb látok, de az alkotás szeretete és az őszi termések felhasználása továbbra is nélkülözhetetlen számomra ősszel.
Pár napja írtam Hughról és az ő kis angliai csodafarmjáról. Kikerestem a kedvenc őszi adásomat, ha inspirálódni szeretnél, érdemes kattintani.
River Cottage ősszel – a legjobb pillanatok
♥ Hugh-hoz hasonlóan szeretném én is kiélvezni az ősz ízeit és szeretném a legtöbb szezonális zöldséget beszerezni és finom fogásokat készíteni belőle, esetleg néhányukat eltenni télre.
Te milyen projekteket szeretnél megvalósítani idén ősszel? Mely tevékenységek állnak a bakancslistádon?
Köszönöm a receptet. Valóban megtalálható az interneten is, de annyiféle változata van, mindenki másképp készíti és sokszor egy-egy plusz hozzávaló, vagy egy picit eltérő mennyiség is sokat változtat az ízeken. Mindenképpen kipróbálom, természetesen készítek képet is, és megosztom Veletek! Szép napot!
2 kg sonka alakú sütőtök
1 db narancs héja és leve
1 db narancs leve
2 db narancs filézett húsa
1 db citrom héja és leve
50 dkg barna nádcukor
0.5 kisujjnyi gyömbér
2 dl víz
1 csomag Dzsemfix Szuper 3:1
1 mokkáskanál szalicil
A receptet barátnőmtől kaptam, ő az internetről töltötte le, ahol többféle recept is van.
Szép napot!
Még sosem próbáltam és bevallom, sosem hallottam róla! De ha megosztanád velünk a receptet, az nagyon jó lenne, mindenképpen ki szeretném próbálni. Te hogy készíted?
Próbáltad már a sütőtök lekvárt narancs ízesítéssel?
Sütire, vajas pirítósra és kanalazgatva is gasztronómiai élmény!