Varázsdoboz

Gesztenyés decembert!

Bizarrnak tűnhet, de gyermekként hatalmas lelkesedéssel vártam november elsejét, és az azt követő Halottak napját. Bizarrnak tűnhet, de ezeken a napokon mindig melegség volt a szívemben. Akkoriban a családommal ez a két nap közös program volt. Együtt jártuk a temetőket, gyújtottuk meg a mécseseket és emlékeztünk meg az elhunyt szeretteinkről. A kis város, ahol születtem, szinte mesébe illő temetővel rendelkezik. A régen betonozott ösvényeket fák kísérik a sírok között, félhomályos, szinte mesébe illő világba csöppennek az idejárók. A sírkertek és a művészi munkával megformált márványok között a sötétben csillagokként pislákolnak a mécsesek és a temetőt körülöleli az olvadt viasz illata.

Amint leszáll a sötétség, mesevilággá alakul a temetők csendje. Egymás kezét szorongató nénik és bácsik igyekeznek rég nem látott szeretteikhez, hogy megemlékezzenek róluk egy egy mécsessel, egy kedves történettel, vagy halk szavakkal. A temető előtt minden évben utcai árusok táboroznak le, akik szebbnél szebb koszorúkkal és mézeskalácsokkal csempészik be a 21. századi gazdaságot e meghitt és olykor szomorú esték egyikére. Gyermekként engem is beszippantott ez a világ, hiszen alig vártam, hogy a temetőjárás után a szüleim kezét szorongatva a tömegben odaverekedjük magunkat a gesztenyeárushoz, hogy vagyonokért 10 deka sült gesztenyével örvendeztessük meg magunkat. Emlékszem, a hazafelé tartó úton az édesanyám kitartóan szabadította meg a finomságot a forró, olykor feketére égett héjától. A sült gesztenye illata azóta is minden alkalommal megcsapja az orrom, már csak akkor is, ha a temető felé járok, hiszen ez mindig is egy nagyon kedves emlék marad számomra.

Évek teltek el úgy, hogy nem volt részem ebben az örömben, ám időről időre megfordul a fejemben a gondolat, hogy akár magam is elkészíthetem ezt a finomságot. Az ősz és a tél kötelező velejárójává nőtte ki magát a szelídgesztenye, így amikor lehetőségem adódik, minden alkalommal elkészítem. Anno a sült gesztenye volt a kedvencem, de idővel rájöttem, hogy a főzés során extra ízeket kaphatunk, amely teljesen más, mintha sütve fogyasztanánk azt.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

A sült gesztenye a régi időkre emlékeztet, pont ezért készítettem el a napokban ezt a változatot. A gesztenyét nagyjából egy órára hideg vízbe áztattam – ezzel kicsit felpuhítottam azt, így rásegítettem a sütési, na meg a pucolási folyamatra. Ez a lépés elhagyható, de számomra így egyszerűbb volt az elkészítés, így bátran javaslom nektek is. Az áztatás után egy száraz törlőkendővel leitattam őket, majd az egyik felén egy jó éles késsel kereszbe bevágtam. Erre azért van szükség, mert a gesztenyében termelődő hő hatására a pucolás során könnyen “felrobbanhat”, és forró gőzt engedhet, ami égési sérülésekhez vezethet. Ha a keresztet picit mélyebbre vágod, akkor a pucolást is megkönnyíted, hiszen a sütés során a kereszt helyén a héj és az alatta lévő barna réteg felválik, így könnyen megpucolhatod. Egy tepsibe pakoltam a gesztenyéket a keresztvágással felfelé, majd fél órára 200 fokos sütőbe toltam. Időnként kicsit megrázogattam a tepsit, keverés gyanánt. Jó trükk, ha a sült gesztenyéket a sütőből közvetlenül egy konyharuhával letakart tálba pakolod, mert így a forró gőz hatására a héj még jobban elválik, így egyszerűen megpucolhatod azt.

sult_gesztenye_003

Ha mégis főzni szeretnéd a gesztenyét, vagy házilag szeretnél gesztenyepürét készíteni, akkor szintén egyszerű lesz a dolgod. A gesztenyepüré lényegében a főtt gesztenye ledarálva, de ebben az esetben a kemény héj alatt maradt vékony hártyát is felhasználják. A főzés során nem szükséges bevagdosni a gesztenyéket, mert könnyen elválik a héjától, megpuhul, így egyszerűen pucolható. Sima vízben érdemes főzni, közepes lángon, fedővel lefedve (így gyorsítható a folyamat). A gesztenye korától függ, mennyi időre van szükség a forró vízben, de általánosságban mondható, hogy a boltokban árult gesztenye fél-egy óra alatt puhára fő. Időről időre érdemes kiemelni egy-egy szemet, félbevágni és ellenőrizni az állapotát.

A főtt gesztenye jó néhány sütemény alapanyaga is: Süthetsz belőle rétest, piskótát, vagy akár a klasszikus gesztenyés sütemények közül is válogathatsz. Van kedved kipróbálni?

Szép délutánt!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!