Varázsdoboz

A korpás-szeborreás bőr

Ma egy olyan bőrtípusról olvashattok, amely rendkívül gyakori, ám könnyű összekeverni a zsíros szeborreás, a kombinált, vagy éppen a száraz bőrtípussal, így könnyen félrekezelheted és sokkal nagyobb problémákat okozhatsz, amely később mind esztétikailag, mind minőségileg rontja a bőröd állapotát.

A korpás-szeborreás bőr nagyon érzékeny, így kerülni kell az irritáló összetevőket tartalmazó anyagokat a kozmetikumokban. Figyelmedbe ajánlom a Krémmániát, hiszen ott termékenként kikeresheted az egyes összetevők hatóanyagait, valamint azt is áttanulmányozhatod, hogy a krémed alkotóelemei mennyire irritatívak, vagy éppen mennyire hajlamosítanak mitesszerek és pattanások kialakulására. Jellegzetes tünete a korpás-szeborreás bőrnek, hogy a bőr felszíne fakó, ellentétben a zsíros-szeborreával, hiszen itt fénylik a bőr. Ez a típus hajlamos a megvastagodásra, hiszen a felső hámréteg fokozottan szarusodik, melytől a bőr öntisztító rendszere képtelen megszabadulni, így előfordulhat, hogy érdes, száraz tapintású. A korpás-szeborrea velejárója a fokozott vízhiány – mely nem összekeverendő a zsírhiánnyal -, hiszen a bőr nem tudja megkötni a vizet, így fokozott hidratálást igényel.

Gyakoriak az ún. komedók, melyeket hétköznapi nyelven mitesszereknek is nevezhetjük. Jellemzője ennek a típusnak, hogy nem csak a klasszikus értelemben vett mitesszerek kialakulására hajlamos (azok a fekete kis pontok, melyek az orrodon, az álladon fordulnak elő gyakran), hanem az ún. fehér mitesszereket is képzi. Ezek lényegében pici dudorok az arcon, melynek sokszor nem lehet látni a közepét, csak kitüremkednek az arcbőrből. Kinyomni viszonylag nehéz, ha mégis próbálkozol vele, előfordul, hogy begyullad, így fájdalmas gócok alakulhatnak ki az arcodon. Ha mégis sikerülne, akkor szinte kukacszerűen távozik a közepéből a felhalmozódott faggyú. Ez a fajta fehér mitesszer, vagy komedó jellegzetes tünete a korpás-szeborreás bőrnek, így ha ilyesmivel találkozol, könnyen felismerheted.

A_korpás_szeborreás_bőr

Fontos, hogy megfelelően kezeljük a bőrt, hiszen fokozott odafigyelést igényel, hogy az állapotát rendbehozd.

  1. Használj olyan termékeket, melyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket. Ide kattintva találsz egy olyan összetevő listát, ahol meghatározzák, melyik alapanyag mennyire irritatív, sőt, még a komedóképző indexről is tájékoztatást nyújt – ez az a szám, amely megmutatja, hogy a termék mennyire hajlamosít a mitesszerek és pattanások kialakulására. 0-5-ig listázzák az erősséget, tehát minél magasabb számú az összetevő, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki mitesszerek és pattanások a használata során.
  2. Használj gyulladáscsökkentőket! Teljesen mindegy, hogy szérum, pakolás, vagy gőzölés formájában alkalmazod a gyulladáscsökkentő anyagokat, esetleg teába keverve fogyasztod azokat, iktasd be a napirendedbe, hiszen a gyulladt gócok amellett, hogy esztétikailag nem nyújtanak szép látványt, még fájdalmat is okozhatnak. Természetes gyulladáscsökkentőt tartalmaz például a tőzegáfonya, az aloe vera, a kamilla, az ezüstkolloid, sőt, kis mennyiségben még a vörösbor is.
  3. Fokozott fényvédelemre van szüksége a korpás-szeborreás bőrtípusú hölgyeknek, így ha neked is ilyen van, akkor válassz fényvédős arckrémet. Ne feledd, fényvédelemre nem csak nyáron, hanem az év többi szakában is szükség van, hiszen a szórt napfény is tartalmaz káros UV sugarakat.
  4. Ha előszeretettel sminkelsz, akkor hanyagold a szivacsos applikátorokat, vagy az alapozó- és korrektorszivacsokat, hiszen ezek tökéletesek a baktériumok szaporodásához. Válaszd inkább az ujjaidat a sminked felviteléhez, vagy ha az ecsetekre szavazol, akkor mindenképp tisztítsd őket legalább hetente egyszer a megfelelő készítménnyel.
  5. Ha jársz kozmetikushoz, kérj gyakori hámlasztást, hiszen a bőrtípus nehezen szabadul meg a felső elhalt hámrétegtől. Akár magad is hámlaszthatsz otthon, ehhez a patikában megvásárolhatod az alapanyagokat. Korpás-szeborrea esetén válaszd a maximum 5%-os AHA savat (gyümölcssav), vagy 1-2%-os BHA savat (szalicil). Az AHA savak a bőr felső hámrétegén hámlasztanak, míg a BHA savak a pórusoktól felfelé, így ha sok a gyullad góc, vagy a mitesszer, akkor a BHA hámlasztást javaslom. Minden esetben kérd ki az otthoni kezelés előtt a kozmetikusod, vagy a patikus tanácsát, nehogy nagyobb kárt okozz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!