Varázsdoboz

Rendszerezés a számítógépen

A rendszerezés és a rendszerezett környezetre való törekvésem már egészen fiatalon előjött. Ez a szenvedélyem az életem szinte minden területére kiterjedt. Ma arról szeretnék írni nektek, hogyan tudtok rendszert teremteni a számítógépen. Nagyon sokan közülünk a számítógépet nem csak otthoni szórakozásra, hanem munkához is használja, ezért rendkívül fontos, hogy mindent megtalálj rajta, amire szükséged van.

Első lépésként (ahogyan azt az otthonunkban is tennénk) meg kell szabadulnunk mindentől, amire nincsen szükségünk. Ezt egy fajta virtuális lomtalanításnak is hívhatjuk. Én úgy szoktam kezdeni, hogy létrehozok az asztalon egy mappát, amibe belepakolok minden fájlt, amit a számítógépemen tárolok. Itt elsősorban nem a rendszereszközökre és az operációs rendszer futtatásához szükséges elemekre gondolok, hanem mindenre, amit a számítógép használata során én magam töltöttem fel rá. Az internetről letöltött képek, videók, filmek, dokumentumok, elektronikus könyvek és játékok is ide tartoznak. Magyarán minden, ami a számítógép alapállapotában nem volt rajta a gépemen. A többi dolgot (a Windows operációs rendszerrel rendelkező gépek a C meghajtón tárolják ezeket az adatokat) úgy hagyom, ahogyan eredeti állapotában voltak, ugyanis ha véletlenül kitörlök, vagy áthelyezek egy rendszerfájlt, akkor az lehet, hogy a számítógép meghibásodását, vagy a rendszer összeomlását is okozhatja. 

homeworker

Ha “félretettünk” mindent, ami a saját magunk által tárolt adat, akkor kezdődhet a rendszerezés. Én úgy szoktam, hogy külön meghajtót hozok létre a gépen a saját dolgaim tárolására (A gép általában egy bizonyos mennyiségű memóriával rendelkezik, ezt a memóriát oszthatjuk többfelé, így lesznek a meghajtók. Windows alapú gépeken automatikusan a C meghajtóra kerülnek a rendszerfájlok, ami nagyjából annyi helyet tartalmaz, amennyire az operációs rendszer futtatásához szüksége van, valamint kapunk mellé egy D meghajtót is, ami üres, ide pakolhatjuk a saját dolgainkat. Azért fontos, hogy a privát fájlokat külön meghajtón tároljuk, mert ha egyszer szeretnénk újra telepíteni a Windowst, akkor a C meghajtó gyakorlatilag teljes egészében törlődik, ezzel együtt a mi dokumentumaink is elvesznek, ha a Windowssal egy meghajtón tároljuk őket. Egyébként a memóriát akár több meghajtóra is feloszthatjuk, lehet a C meghajtó mellett D, E, F meghajtónk is. Általában egyébként – ha nem hozunk létre saját meghajtókat, akkor a rendszer az E és F meghajtót a CD lemezek felismerésére és futtatására használja.) Tehát adott egy elvileg üres meghajtó, ahová pakolhatjuk a dolgainkat. Elsőként kiválogatom a félretett cuccok közül mindazt, amire nincsen szükségem. Előfordul, hogy olyan képeket, zenéket találok, amiket már nem hallgatok, vagy amire a jövőben biztos nem lesz szükségem. Ezeket azonnal letörlöm a gépről. Ez a lomtalanítás gyakorlatilag mindenre vonatkozik, ami elavult, lényegtelen, vagy hasznosíthatatlan információ. 

Következő lépésként egyenként átnézem a megmaradt – szükséges – fájlokat és elnevezem őket úgy, hogy ránézésre tudjam, mit tartalmaznak. Például egy nyaraláson készült képnek nem azt a nevet adom, hogy DCIM2104.jpg, mert így ránézésre nem fogom tudni megállapítani, mi az, csak ha megnyitom. Ezzel rengeteg időt el lehet vesztegetni, ha éppen keresek valamit a gépen. A fenti példánál maradva célszerűbb például a nyaralas.jpg címmel ellátni a képet. Ha több nyaralási fotót is készítettünk, akkor én számozni, és jelzővel ellátni is szoktam a képeket. Például nyaralas_thaifold_001.jpg, nyaralas_thaifold_002.jpg és így tovább. A ballagási képeket nevezzük ballagas_001.jpg-nek és így számozzuk be az összeset. Egyébként ez a jövőben letöltött képekre is alkalmazható. Ha az internetről töltünk le egy képet, akkor az egy automatikus névvel rendelkezik. Ilyenkor, még mentés előtt érdemes átírni a képet, így a továbbiakban nem kell ezzel foglalkozni. Pélául ha letöltök egy új tavaszi háttérképet, akkor a gép által meghatározott nevet, ami lehet akár az is, hogy: 00012_NFG56_14CC.jpg, átírom arra, hogy tavasz_2015_hatterkep.jpg, így a jövőben ha ránézek a kép nevére, tudni fogom, hogy mi az, anélkül, hogy megnyitnám. A dokumentumoknál ugyanígy járok el. Például abból, hogy névtelen.doc nem fogom tudni, mit tartalmaz a fájl. De az, hogy koltsegvetes_2015.doc abból tudok következtetni arra, mit fogok találni, ha megnyitom a doksit. Ezt az összes megmaradt fájl esetében elvégzem, így már magánál a rendszerezésnél is könnyebb lesz a dolgom.

Ezután mappákba kell rendezni a megmaradt cuccokat. Több mappát és almappát is létrehozhatunk, majd ezekbe pakolhatjuk a dolgainkat. Péládul a képek számára készítek egy Képek mappát, amibe létrehozok almappákat: Nyaralás, Háttérképek, Ballagás, Diplomaosztó, Család. A Család mappán belül létrehozok még néhány almappát: Karácsony_2010, Húsvét_2011, és így tovább, egészen addig, amíg minden képnek megfelelő helye lesz. Ha létrehoztam a mappákat, akkor fogom a kiszortírozott és átnevezett képeket és mindegyiket a megfelelő mappába teszem. Például a nyaralas_thaifold kezdetű képek a Nyaralás mappában kapnak helyet, a tavasz_hatterkep_2015 pedig a Háttérképek mappa alatt. Így a jövőben gyorsan és egyszerűen meg fogok találni bármilyen képet, amit keresek.

A többi dokumentummal is ugyanígy teszek. A Word dokumentumoknak például létrehozhatunk egy külön mappát, ahogyan mondjuk a filmeknek is. A filmes mappán belül almappákat készíthetünk, például műfaj szerint, vagy ha sok film van a gépünkön, akár könyvtárhoz hasonló szerkezetet is készíthetünk például cím szerint. Egy mappa A-F-ig, egy újabb G-K-ig és így tovább. Ha csak pár film van a gépen, akkor elég csak a Filmek mappába csoportosítani a filmjeinket.

Ugyanez a módszer alkalmazható a tárolt zenéinknél is. Itt csoportosíthatunk évek szerint, cím, vagy műfaj szerint egyaránt. Gyártsuk a mappákat és rakosgassuk a dokumentumokat a gépen egészen addig, amíg mind elfogynak. Ha készen vagyunk, töröljük az átmeneti mappát a gépről, ahová átmenetileg elhelyeztük a megtartott dolgainkat. Ez arra jó, hogy ha legközelebb szeretnénk átnézni az éves költségvetésünket, akkor tudni fogjuk, hol keressük. Vagy ha a nagymamának szeretnénk megmutatni a gyermekünk első ovis napján készült képes dokumentációt, akkor a Képek között csak ki kell választanunk a megfelelő mappát és a cím alapján rögtön tudni fogjuk, hová kattintsunk.

A rendszer kialakítása nem kis meló, pláne, ha rengeteg információt és adatot tárolsz a gépeden. Ezért nagyon fontos, hogy ha már dolgoztál vele, próbáld meg a rendszert a jövőben is megtartani. Ha legközelebb telepítesz valamit a gépedre, vagy letöltesz egy új képet, már a mentés során nevezd át, és válaszd ki a megfelelő mappát mentés helyeként, így nem fog újra kialakulni a káosz. Így sokkal egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban tudod használni és kihasználni a modern technika nyújtotta lehetőségeket.

Te hogyan tartod kordában a számítógépedet?
Ha valakinek Apple számítógépe van, aminek a rendszere nem Windows alapú, az megoszhatná a tapasztalatait, tippjeit a MAC-es rendszerezésről, mert én Windows felhasználóként nem tudok érdemlegesen hozzászólni a témához.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!